matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprosc wyrazenie
edek:
Uprosc wyrazenie wymierne:
x
2
+x−2
x
2
−1
15 paź 19:04
R.W.16l:
x
2
+x−2=x
2
−x+2x−2=x(x−1)+2(x−1)=(x+2)(x−1) x
2
−1=(x+1)(x−1) D: x∊R−{1;−1}
x
2
+x−2
(x+2)(x−1)
x+2
=
=
x
2
−1
(x+1)(x−1)
x+1
15 paź 19:48
Madzia:
x
2
+x−2=0 Δ=1+8=9
√
Δ
=3
−1−3
x
1
=
=
−4
2
= −2
2
x
2
=1
(x+2)(x−1)
=
x+2
x+1
(x−1)(x+1)
15 paź 19:51