pomocy
mati2321: na tej stronce przy postaci iloczynowej funkcji jest taki przykład
f(x)= 2(x−3)(x+4)
f(x)= x(x+5)
jak to jest przekształcane ?
15 paź 18:36
Jack:
do jakiej postaci? Jesli ogólnej, to po prostu przemnóż nawiasy...
15 paź 18:38
mati2321: f(x)= 2(x−3)(x+4)
skąd się wzięła ta postać −−> f(x)= x(x+5)
15 paź 18:42
Jack:
patrzysz na postać iloczynową:
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
Jeśli x1=0, a=1 oraz x2=−5, otrzymasz swoją postać.
x1,x2 to pierwiastki równania f(x)=0.
15 paź 18:45
mati2321: ale, jak z tego −−> f(x)= 2(x−3)(x+4)
zrobiło się to −−> f(x)= x(x+5) ?
15 paź 19:22
Jack:
nie nie, to są dwa różne przykłady
15 paź 19:26
mati2321: aaa chyba, że tak

to tak przy okazji mam takie zadanie:
Wierzchołkiem paraboli o równaniu y=−2(x−4)(x−8) jest punkt?
pierwiastki sa x
1 = 4 i x
2 = 8
no, ale jak się to ma do wierzchołka?
15 paź 19:32
Jack:
generalnie liczy się wierzchołek (p,q) ze wzorów. Ale jesli wiesz że funkcja ma dwa pierwiastki
to "p" leży dokładnie pomiędzy pierwiastkami, czyli jest ich średnią arytmetyczną. "q" mozesz
policzyć wstawiając tę srednią do wzoru.
15 paź 19:36