Proszę o pomoc
KapitanKlos : 22tgx2−cosx=4 . Nie mogę tego rozwalić w połowie się zacinam i nie mam pomysłu. Jeżeli by
ktoś był tak miły i podesłał mi swoje rozwiązanie
15 paź 18:13
Jack:
4=2
2, skrócenie podstaw wykladniczych, a potem spróbuj zamień
| | sin2x | | 1−sin2 | |
tg2x= |
| = |
| i podstawić t=sinx, t∊<−1,1> |
| | cos2x | | sin2x | |
15 paź 18:18
Jack:
| | 1−cos2x | |
ups... tg2x= |
| oraz t=cosx, gdzie t∊<−1,1> |
| | cos2x | |
15 paź 18:20
KapitanKlos : | | x | |
sory popełniłem błąd w zapisie 2tg |
| −cosx=4 |
| | 2 | |
15 paź 18:24
KapitanKlos : te x/2 komplikuje sprawę
15 paź 18:27
Jack:
| | x | | 1−cosx | |
tg |
| =±√ |
| Może z tego (cała prawa strona jest pod pierwiastkiem) |
| | 2 | | 1+cosx | |
15 paź 18:30
KapitanKlos : | | | |
dzięki za pomoc ale skorzystam z tego że cos2x= |
| |
| | | |
15 paź 18:46
Jack:
skoro tak Ci wygodniej... powodzenia!
15 paź 18:47
KapitanKlos : nie chce się pchać w pierwiastki zaraz na początku .... nie dziękuje
15 paź 18:50
Jack:
tylko że Ty masz cosx, a to znaczy, że chcąc korzystać z tego wzoru, będziesz musiał użyć
tgx4...
15 paź 18:51
KapitanKlos : | | x | |
chcąc użyć tego wzoru musze cosx rozpisać jako cos2* |
| |
| | 2 | |
15 paź 18:53
Jack:
to pytanie czy stwierdzenie? Tak czy siak, kąt przy cos jest 4razy większy niż przy tg.
15 paź 18:58