Zadanie tekstowe z rozwiązywaniem równań.
flower: Hej

Mam problem z zadaniem z matematyki

Zawsze sobie jakoś radziłam z tym przedmiotem,
ale z tym zadaniem nie mam szans

Licze na Wasza pomoc

Janek postanowił kupić rower górski. W chwili podjęcia decyzji miał 500 zł oszczędności, kwotę
niewystarczającą do zakupu wymarzonego roweru. Zaczął więc odkładać swoje comiesięczne
kieszonkowe w wysokości 50 zł, ale cena roweru wzrasta co miesiąc o 20 zł. Gdyby cena roweru
nie zmieniała sie, to Janek uzbierałby na niego pieniądze o 4 miesiące wcześniej. Jaka była
początkowa cena roweru? Po ilu miesiącach janek będzie mógł kupić wymarzony rower?
Mam nadzieje, że długa treść zadania nie zrazi Was do pomocy

Naprawdę będe bardzo wdzięczna

Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuje za rozwiązanie zadania
15 paź 17:18
A: Oznaczenia:
x − cena roweru początkowa, x >500
y − liczba miesięcy
Janek miał na początku 500 zł. Zaczął odkładać co miesiąc po 50 zł. Po y miesiącach uzbiera:
500 + 50y, y∊N\{0}
Rower kosztował na początku x . Jego cena wzrasta co miesiąc o 20 zł. Po y miesiącach cena
roweru będzie wynosić:
x + 20y, y∊N\{0}
"Gdyby cena roweru nie zmieniała się to Janek uzbierałby na niego pieniądze o 4 miesiące
wcześniej"
x = 500 + 50(y−4)
Układ równań:
500 + 50y = x + 20y
x = 500 + 50(y−4)
Wyliczenie zostawiam Tobie.
15 paź 17:44
flower: O! Coś podobnego kombinowałam, ale zupełnie nic nie chciało mi wyjść

Super! Bardzo dziekuje za pomoc!

Pozdrawiam
15 paź 17:49
flower: Rozwiązałam!

{500+50y=x+20y
{x=500+50y−200
{50y−20y−x=−500
{x−50y=300
{30y−x=−500
{−50y+x=300
−20y=−200 /:(−20)
y=10 miesięcy
x=500+50y−200
x=500+50*10−200
x=500+500−200
x=800 zł
Odp: Począdkowa cena roweru wynosiła 800 zł, A Janek po 10 miesiącach będzie mógł kupić rower.
Dobrze rozwiązałam, bo taki wynik jest w odpowiedziach

Jeszcze raz dziękuje serdecznie za
pomoc
15 paź 18:08
gigyas456: dupcia
6 wrz 14:44