7uhn
Ewelina: dla jakich wartości a i b proste
ax − 4y +b=0 4x −ay +1=0
są równoległe, a dla jakich prostopadłe?
15 paź 16:17
15 paź 17:32
Ewelina: dalej nie wiem . a jak potem b obliczyc?
15 paź 17:35
Kejt: a w ogóle parametr "b" ma tu jakieś znaczenie?
15 paź 17:37
Jack:
Ewelino, w linku masz warunek uwzględniający współczynnik "a". Jest tam mowa o "b"?
15 paź 17:39
Ewelina: ma znaczenie bo mam go podac
15 paź 17:41
Ewelina: tam nic nie pisze o tym "b"
15 paź 17:42
Ewelina: wyszło mi ze a=4 lub a =−4
15 paź 17:42
Ewelina: te drugie równanie wychodzi: y=x+1/4 lub y=−x − 1\4 to mam teraz za te b podstawic 1?
15 paź 17:45
Jack:
dobrze CI "a" wyszło. "b" jest dowolne, co oznacza, że możesz tam wstawić... swoją ulubioną
liczbę

Jesli w przypadku równoległości funkcji podasz takie same współczynniki "b" w obu
funkcjach, będziesz miała proste pokrywające się − weź to pod uwagę.
15 paź 17:48
Ewelina: no tak mi sie wydaje..
15 paź 17:49
Kejt: czyli miałam rację
15 paź 17:50
Ewelina: na to wychodzi

dzieki za pomoc
15 paź 17:51
Jack:
15 paź 17:53