Statystyka.
Emilia: Tabela przedstawia pewne dane statystyczne.
Wartości: −6 −4 6 8 10 12 14 16
Liczebność: 45 25 15 15 25 30 20 25
a) Wyznacz wariancję tych danych.
b) Wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnością do 0,01.
Gustlik: Najpierw liczę średnią arytmetyczną:
| | −6*45−4*25+6*15+8*15+10*25+12*30+14*20+16*25 | |
śr(x)= |
| =5,65
|
| | 200 | |
Proponuję zestawić i obliczyć dane w tabeli − będzie wyglądało to przejrzyściej niż wzór:
Wynik x
i −6 −4 6 8 10 12 14 16
Liczebność 45 25 15 15 25 30 20 25
x
i−śr(x) −11,65 −9,65 0,35 2,35 4,35 6,35 8,35 10,35 ← odejmuję srednią arytmetyczną od
każdego wyniku
(x
i−śr(x))
2 135,7225 93,1225 0,1225 5,5225 18,9225 40,3225 69,7225 107,1225 ← te różnice
podnoszę do kwadratu
Liczę wariancje jako średnią arytmetyczną tych kwadratów różnic:
W=U{135,7225*45+93,1225*25+0,1225*15+5,5225*15+18,9225*25+40,3225*30+69,7225
*20+107,1225*25}{200}=71,3775
Liczę odchylenie standardowe:
σ=
√W=8,45