bajka:
a,b,c,d −−−−− szukane liczby
a,b,c −−− tworzą ciąg geom. => b
2= a*c
b,c,d −−− tworzą ciąg arytm. => 2c= b+d
a+d= 14 −−− z treści zad.
b+c= 12 −−− z treści zad.
masz układ czterech równań:
1) b
2 = ac
2) 2c= b+d
3) a+d= 14 =>
d= 14 −a
4) b+c= 12 =>
c= 12 −b
podstaw do 1) i 2)
1) b
2=a( 12−b)
2) 2( 12−b) = b + 14 −a =>
a=3b −10
to: 1) b
2 = ( 3b−10)(12−b) ......... uporządkuj , policz deltę i b
otrzymasz: b= 4 lub b= 7
12
teraz dokończ : po wyznaczeniu
b ..... podaj pozostałe
będą dwie takie czwórki liczb : a, b, c, d spełniajace warunki zadania