W poniżych przykładach oblicz X. Proszę bardzo o pomoc
kami100: a) log₃x = −4
b) log₀‚₅16 = x
c) x = 3log5 + 0,5log64
d) x = 0,1log³⁺²
15 paź 11:56
Kasiunia: a) na podst. zasady log
ax=b ⇔ a
b=x
log
3x=−4
15 paź 12:04
Kasiunia: b) podobnie jak w a)
log
0,516=x
więc x=−4
15 paź 12:07
kami100: Dziękuję za pomoc, ale z logarytmów za dobrze mi nie idzie
15 paź 12:11
Kasiunia: ja też nie rozumiałam , dopóki mi znajoma nauczycielka nie wytłumaczyła przed maturą. Od tamtej
pory w miarę ogarniam temat
15 paź 12:12
Kasiunia: tu wykorzystam zasadę m logax=logaxm
c) x=3 log5+0,5 log64
x=log53+log641/2
x=log125+log√64
x=log125+log8
dalej wykorzystam prawo dodawania logarytmów: logax+logay=loga x*y
x=log125*8
x=log1000
log101000=x
10x=1000
103=1000
x=3
15 paź 12:29
Kasiunia: a możesz jeszcze raz napisać osoatni przykład? bo jest słabo widoczny
15 paź 12:30
kami100: x = 0,1log³⁺² tam jest x= 0,1log te małe są 3+2
15 paź 21:52
sushi_ gg6397228:
to dalej nie rozwiazuje problemu bo nie wiadomo z czym to zjeść
zrob zdjecie z ksiazki czy czegos tam co korzystasz
15 paź 21:56
sushi_ gg6397228:
15 paź 21:56