Obliczyć granicę ciągu
Kasiunia: Potrzebuję pomocy z rozwiązaniem tej granicy:
Dodam, że wynik, czyli granica tego ciągu =e
2
Proszę o pomoc
15 paź 11:52
sushi_ gg6397228:
co masz w wykladniku
15 paź 11:54
sushi_ gg6397228:
| | a | |
(1+ |
| )n −−−> ea dla n→+∞ |
| | n | |
15 paź 11:55
Kasiunia: Troszkę źle napisałam
to ma być tak:
15 paź 11:57
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
(1+ |
| ) 2n+1= (1+1n)1 * (1+1n)2n= |
| | n | |
=
(1+1n) *
[(1+1n)n]
2
kolor zielony dazy do 1, kolor czerwony dazy do e i zostaje 1*e
2=...
15 paź 12:13
Kasiunia: dziękuję bardzo za pomoc. Teraz już rozumiem
15 paź 12:31