geometria
bartek: proszę o pomoc
1.Wysokość graniastosłupa prostego jest równa 11cm a jego podstawą jest trójkąt równoramienny o
jednym z kątów 120 stopni i ramionach długości 14cm.Oblicz pole powierzchni tego
graniastosłupa
zad.2 Oblicz obiętość graniastosłupa prawidłowego 6 kątnego którego krawędż podstawy ma
12cm,wysokość 15cm,.
Zad.3 Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość jego ściany bocznej tworzą kąt
alfa taki,że sin alfa ma pięć/trzynastych.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostosłupa.
zad.4.Przekątna ,,D''prostokątna będącego przekroirm osiowym walca ma dłudość 12cm i tworzy z
podstawą kat alfa 30 stopni.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca i jego obiętość
Za rozwiązania będę bardzo wdziętny rozwiązywałem sam ale mam obawy czy dobrze
15 paź 10:18
mila:

Wzór na pole powierzchni graniastosłupa.Jezeli trójkąt równoramienny i kąt 120 to pozostałe
maja (180−120):2=30.Zeby obliczyć pole trójkata oblicz wysokosć h obliczysz korzystając z
tego ,że trójkat prostokątny ma kąty 60 i 30 i masz bok 14 spróbuj
15 paź 10:43
mila:

masz pola dwóch trójkątów i trzech prostokątów 2 mają wymiary 14*11 a trzeci 11* musisz
obliczyć obliczyć z własności trójkąta,o których pisałam wyżej
15 paź 10:53
mila:

nie umiem napisac zamiast x jest a
√3
jezeli 2a=14 to a=7=h
a
√3=7
√3 to bok .którego Ci brakowało
teraz już sam licz wzór na pole powierzchni graniastoałupa i pole trójkąta musisz znac
15 paź 11:07