bardzo proszę o pomoc
Zocha: mam problem z rozłożeniem wielomianów na czynniki
W(x)=−4x+5
V(x)=xkwadrat−3x+1
Q(x)=2xdo trzeciej−1
oblicz:W(x)+V(x) , Q(x)−V(x) , W(x)−(Q(x)−V(x) , Q(x)*V(x)
Bardzo proszę o rozwiązania, a co najważniejsze o wytłumaczenie mi tego. Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ
15 paź 08:39
sushi_ gg6397228:
w tym zadaniu musisz najpierw pododawac wielomiany (3 pierwsze podpunkty) i raz pomnozyc;
to chyba potrafisz
15 paź 09:12
anmel: W(x) + V(x) = −4x + 5 + x2 − 3x + 1 = x2 −7x +6
Q(x) − v(x) = 2x3 − 1 −(x2 − 3x + 1) = 2x3 − 1 −x2 + 3x −1 = 2x3 −x2 −3x −2
w(x) −(Q(x) − V(x)) = −4x +5 −(2x3 − x2 −3x −2) = −4x + 5 −2x3 + x2 + 3x +2 = −2x3 + x2
−x +7
Q(x) * V(x) = (2x3 − 1) * ( x2 − 3x +1 ) = 2x5 − 6x4 + 2x3 − x2 + 3x − 1
Przy mnożeniu stosujemy zasadę każdy z każdym
dodajemy i odejmujemy te jednomiany przy których x występuje w tej samej potędze
15 paź 09:49
zocha: dziękuję wam bardzo, utwierdziliście mnie w tym co już zrobiłam wcześniej.Przynajmniej wiem że
do tego momentu mam dobrze,ale co z tym rozłożeniem wielomianu na czynniki?
16 paź 00:16
think: W(x) + V(x) ← wielomian stopnia drugiego liczysz Δ i jeśli jest nieujemna to pierwiastki
Q(x) − v(x) ← wielomian 3 stopnia poszukaj wśród pierwiastków wymiernych
tak samo następny w(x) −(Q(x) − V(x))
Q(x) * V(x) ← masz postać iloczynową więc wystarczy rozłożyć 2x
3 − 1 i x
2 − 3x + 1 na
czynniki i już
16 paź 00:30
18 paź 10:27
sushi_ gg6397228:
x
2−7x+6=(x−1)(x−6)
| | 7+5 | | 7−5 | |
x1= |
| =... x2= |
| =... |
| | 2 | | 2 | |
18 paź 10:31
sushi_ gg6397228:
i stosuj wzorki matematyczne, obok masz sciage jak zapisywac potegi, pierwiastki
pisz tutaj po kolei to sie sprawdzi
18 paź 10:33
zocha: Kochani! muszę wam coś wyjaśnić, nie jestem nastolatką której nic się nie chce.Po prostu na
starość ubździło mi się żeby pójść do szkoły.Po kilkunastu latach wrócić do nauki to nie lada
gratka (kupa obowiązków +szkoła) ciężko jest to wszystko pogodzić.Korzystam z waszej strony bo
uważam że macie głowy nie od parady.Bardzo mi zależy żeby przejść tą szkołę jak należy i co
nieco zrozumieć.Moi Drodzy uczcie się puki jesteście młodzi i macie chłonne umysły,bo w
późniejszym czasie− to po prostu szkoda gadać

18 paź 10:53
sushi_ gg6397228:
Anmel rozpisała te wielomiany Q−V, W−(Q−V) tylko ze z nich wychodza "badziewia"
czy na pewno to mialo taka postac
W=−4x+5
V=x2−3x+1
Q=2x3−1
18 paź 10:59
zocha: jak zwykle zapomniałam o minusie przed cyfrą dlatego mi nie wyszło.Taka pierdoła a wszystko
zmienia.Dzięki!
18 paź 11:21
zocha: tak ! na pewno to miało taką postać!
18 paź 11:26
sushi_ gg6397228:
a teraz wielomiany
Q−V
W−(Q−V)

bo jezeli to ma byc elementarny poziom to elementarne metody ( grupowanie, szukanie
| | p | |
pierwiastkow w postaci |
| , gdzie p − dzielnik wyrazu wolnego, q− dzielnik wyrazu przy |
| | q | |
najwyzszej potedze "x") nie dadza rozwiazania
18 paź 14:38
sushi_ gg6397228:
najlepiej by bylo wrzucic zdjecie/skan z podrecznika
18 paź 14:50
zocha: co znaczy grupowe szukanie pierwiastków?teraz to dla mnie w ogóle czarna magia.
przykłady mam spisane z tablicy, na pewno dobrze.
18 paź 18:11
zocha: anmel ! według mnie W(x)−(Q(x)−V(x))=−4x+5−(2x3−1−(x2−3x+1)) Będzie wyglądać to tak!
−4x+5−(2x3−1−x2+3x−1)
−4x+5−2x3+1+x2−3x+1
−2x3+x2−7x+7
tylko cz to jest dobrze , i co dalej?
18 paź 19:58
zocha: odezwijcie się szybko ,BAAAAAARDZO PROSZĘ!
18 paź 20:01
sushi_ gg6397228:
błąd tez byl Q−V
powinno wyjsc 2x3−x2 + 3x −2
W−(Q−V) = −2x3 +x2 −7x+7
dlatego mowie ze cos nie tak byly te przyklady, bo nie mozna policzyc z podstawowych metod
m. grupowanie
x3+x2 −4x−4 = (x3+x2)+ (−4x−4)= x2(x+1)−4(x+1) = (x+1) *(x2−4)= (x+1)(x−2)(x+2)
18 paź 23:31
sushi_ gg6397228:
| | p | |
wiec szukamy pierwiastkow postaci |
| |
| | q | |
oznaczmy A(x)= Q(x)−V(x)
| p | | 1 | | −1 | |
| = {+1, −1, 2,−2 |
| , |
| } |
| q | | 2 | | 2 | |
A(1)= 2*1
3 − 1
2 +3*1 − 2 = 2−1+3−2 ≠0 wiec 1 nie jest pierwiastkiem
A(−1)= 2*(−1)
3 −(−1)
2 +3*(−1)−2= −2 −1−3 −2 ≠0
A(2)= 16−4+6−2 ≠0
A(−2)= −16 − 4 − 6−2≠0
A(0.5)= 0.25 − 0.25 +1.5 −2 ≠0
A(−0.5)= −0.25−0.25−1.5−2 ≠0
wiec nie "potrafisz" wyznaczyc tego elementarnie, tzn ze przyklad zostal źle przepisany z
tablicy
to samo B(x)= W(x)− Q(x) +V(x)
| p | | 1 | | −1 | | 7 | | −7 | |
| = {1, −1, 7,−7, |
| , |
| , |
| , |
| } |
| q | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
tez nic sie nie wyzeruje
18 paź 23:57
zocha: sushi ! postanowiłam pokombinować ze znakami + i −.Babka z matmy lubi nam "ułatwiać" życie.
Czy możesz mi w tym pomóc? Chcę spróbować poprzestawiać tak znaki żeby dało się to wyzerować.Z
obliczaniem początkowym nie mam już większego problemu, tylko jeszcze rozkładanie na czynniki
sprawia mi ogromny problem.Wiem, wiem ,mam ciężką głowę. Ale ja muszę to pojąć,niedługo pewnie
będę miała klasówkę.PLIS , PLIS

! POMOCY

!DZIĘKI
19 paź 08:55
zocha: W+(Q−V)=−4x+5+(2x3−1−(x2−3x+1)
−4x+5+2x3−1−x2+3x−1
2x3−x2−x+5
19 paź 09:05
zocha: piszę jeszcze raz tak jak było na tablicy!
OBLICZ:
W(x)=−4x+5 W(x)+V(x)
V(x)=x2−3x+1 Q(x)−V(x)
Q(x)=2x3−1 W(x)−(Q(x)−V(x)
Q(x)*V(x)
19 paź 09:17
zocha: zaś zrobiłam byka 5−2=3
2x3−x2−x+3
19 paź 09:25
sushi_ gg6397228:
Moze bylo Q+V wtedy ładnie wychodzi
19 paź 09:53
sushi_ gg6397228:
Dam pare zadan do zrobienia tego typu (tamte sa namieszane i wychodzą "syfy" )
W(x)= −3x3+2x2+5x−1
P(x)= 2x2 +3x
G(x)=x4−2x3+4x2−7
a) W+P
b) P+2*G
c) G−W
d) 3*P−2*W
e) W−(P−G)
f) W+G − 3*P
teraz na rozkladanie na czynniki
metoda wylaczanie wspolnego czynnika przed nawias, tak aby dostac w nawiasie rownanie
kwadratowe i potem jak sie da to z Δ policzyc
a)W= x3+2x2
b) W=3x4+2x2
c) W=6x3−12x2 +18x
d) W=(x2+2)*((2x−3) + (x2+2)(x+1)
e) W=(x+2)(x2+6) − (x+2)(1−2x2)
grupowanie
f) W=x3+3x2−4x−12
g) W=7x3+2x2−21x−6
h) W=9x3−4x2−27x+12
19 paź 10:12
19 paź 11:12
sushi_ gg6397228:
napisalem, ze w takiej postaci jak sa podane to sie nie policzy
mozna tylko Q+V policzyc
19 paź 11:18
zocha: Dziękuję ci Bardzo

na pewno będę ćwiczyć .Ale dziś już nie dam rady ,mam jeszcze mnóstwo
rzeczy do zrobienia.Najwyżej dostanę pałę

!Trudno dziś się poddaję, ale tylko dziś.
19 paź 11:21
sushi_ gg6397228:
pokazesz Jej jak zrobilas tamte( powiedz ze nei mozna wyliczyc ) wiec nei postawi pały
19 paź 11:24
sushi_ gg6397228:
Q*W= (2x
3 − 1) * ( x
2 − 3x +1 )
wiec rozpisujemy kazdy nawias osobno
2x
3−1= 0 ze wzorow a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2) co tez leci "bardzo brzydkimi liczbami na
odleglosc" bo mi by bardziej pasowalo Q=(2x)
3−1
2x
3−1= (
3√2 * x−1)((
3√2)
2 *x
2+
3√2 *x +1)
x
2−3x+1 =0 i liczymy delte
Δ=9−4*1*1=5
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
x2−3x+1= (x− |
| )*(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
Q*W= (x− |
| )*(x− |
| )*(3√2* x−1)*((3√2)2 *x2+ 3√2* x +1) |
| | 2 | | 2 | |
19 paź 11:31
zocha: cz możesz mi to przesłać jak to wyszło od deski do deski?
19 paź 12:18
sushi_ gg6397228:
W+V masz zrobione
pozostale dwa to wychodzi "syf" mi pasuje tylko V+Q
V+Q= 2x
3+x
2−3x=x(2x
2+x−3)
teraz Δ=1−4*2*(−3)= 1+24= 25
postac iloczynowa: a(x−x
1)(x−x
2)
| | 3 | |
czyli V+Q= 2x(x+ |
| )(x−1) |
| | 2 | |
Q*W to rozpisalem post jeden wczesniejszy
19 paź 12:27
zocha: czy tak rozpisany przyklad cos zmieni?
W(x)−(Q(x)−V(x))=−4x+5−(2x3−1−(x2−3x))
−2x3+x2−7x+7
=2x3−(−4x2+3x2)+(−4x+3x)+(−4−3)
czy z takim zapisem da sie cos zrobic?
20 paź 13:23
zocha: blad przy 7 ma byc −7
20 paź 13:27
sushi_ gg6397228:
nic nie zmieni po prostu dla −2x3+x2−7x+7 nie wyliczy sie elementarnie miejsc zerowych
20 paź 13:30
zocha: do kitu zchrzanilam napisze jeszcze raz.
−2x3+x2−7x+7
−2x3−(−4x2+3x2)+(−4x−3x)−(−4−3)
teraz jest dobrze.czy da sie cos z tym zrobic?
20 paź 13:43
sushi_ gg6397228:
pisalem tyle razu, ze przyklad jest do BANI W−(Q−V) i to nie jest grupowanie,
wiec daj sobie spokoj z tym zostaw −2x3+x2−7x+7
20 paź 13:55
zocha: dostałam 5
7 lis 17:57
sushi_gg6397228:
super
7 lis 18:02
zocha: gdzie znajdę przekształcenia geometryczne symetrii?
7 lis 18:26
7 lis 18:32
zocha: serdeczne dzięki

!
7 lis 18:33