Proszę o pomoc zadania
anulka 72: | | 8−13*(2√5)√5 | |
zad. Wyrażenie |
| zapisz w postaci 2p, gdzie p |
| | (0,25)−1:32 | |
jest liczbą całkowitą.
| | 1,7−√0,81*(112)−1 | |
zad.2. Oblicz dokładną wartość wyrażenia |
| , a |
| | (0,25)−2 | |
następnie wynik obliczeń zaokrąglij do części dziesiętnych.
zad.3.Oblicz log
3 (2+log
4 0,25).
15 paź 00:00
sushi_ gg6397228:
działania na potegach
(a
b)
c= a
b*c
a
b* a
c= a
b+c
15 paź 00:06
sushi_ gg6397228:
3. to juz bylo pare razy na forum
log
a b
c= c* log
a b
15 paź 00:08
anulka 72: te pierwsze to zadanie 1
15 paź 00:16
anulka 72: zad 3. jakoś mnie nie wychodzi i dlatego musiałam sprawdzić jeszcze raz
15 paź 00:18
sushi_ gg6397228:
dalem wskazówki wiec czekam na wkład własny
15 paź 00:18
sushi_ gg6397228:
3. ...= 0
15 paź 00:19
anulka 72: a drugie zadanie wiesz jak
15 paź 00:20
sushi_ gg6397228:
tez sie robi zamiany
| | 1 | | 3 | | 2 | |
1 |
| = |
| potem potega ujemna wiec obrótka |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
0.25−2= ( |
| )−2 = 42=... |
| | 4 | |
15 paź 00:23
sushi_ gg6397228:
jak wyjdzie liczba
np: 12, 2567≈ 12,3 bo za dwojka stoi liczba 5 ( zaokraglenie w gore dla 5,6,7,8,9)
13, 3 0123 ≈ 13, 3 bo za trojka stoi liczba 0 ( obcina sie koncowke dla cyfr 0,1,2,3,4)
15 paź 00:28
anulka 72: bardzo bym chciała te wszystkie rozwiązanie i bardzo się odwdzięczam . Jest późno dobranoc
15 paź 00:47
sushi_ gg6397228:
1.
| 8−13 *(2√5)√5 | | 2−1*25 | |
| = |
| = |
| 0.25−1:32 | | 4:32 | |
| | 2−1+5 | | 24 | | 24 | |
= |
| = |
| = |
| =24−(−3)=27 |
| | 22:25 | | 22−5 | | 2−3 | |
15 paź 08:51
sushi_ gg6397228:
2.
| 1.7−√0.81*(112)−1 | | | |
| = |
| = |
| 0.25−2 | | | |
| | | | | | 1.7−0.6 | | 1.1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| =0.06875 |
| | 42 | | 16 | | 16 | | 16 | |
0.
06875≈ 0.1
15 paź 08:57
sushi_ gg6397228:
3.
| | 1 | |
log3 (2+log4 0.25)= log3 (2+ log4 |
| )=log3 (2+ log4 4−1)= |
| | 4 | |
=log
3 (2 −1*log
4 4)= log
3 (2−1)= log
3 1= 0
15 paź 09:00
Anulka11: Bardzo dziękuję pięknie za pomoc. Czy to twój gg6397228 i możemy się kontaktować na o z matmy
rozwiązać? pozdrawiam
15 paź 11:50
sushi_ gg6397228: tak
15 paź 11:53