POMOCY niech ktoś wytłumaczy proszę
ania: Niezależna organizacja konsumencka przeprowadziła badania wagi netto produktu bez zalewy w
dwudziestu puszkach i otrzymała wyniki:
Dostawca X
Waga netto w gr. 300 280 260 240
Liczba puszek 3 7 8 2
Oblicz średnia wagę netto kukurydzy w puszkach oraz odchylenie standardowe wag tych puszek.
14 paź 23:21
ania: pomoże ktoś

/
14 paź 23:26
sushi_ gg6397228:
ile mamy wszystkich puszek
14 paź 23:28
sushi_ gg6397228:
i jaki jest wzor na srednia gdy podana jest liczebnosc
14 paź 23:28
sushi_ gg6397228:
oraz jaki jest wzor na wariancje i odchylenie standardowe?
14 paź 23:28
ania: 
?
14 paź 23:38
sushi_ gg6397228:
jak dam gotowca to sie nic nie nauczysz, a jak sama popracujesz to cos zostanie w głowie i
mięsniach
14 paź 23:40
think: ania nie umiesz policzyć średniej arytmetycznej
14 paź 23:48
think: podpowiem Ci tak
jak masz np takie liczby 1,1,1,1,2,2,3,4,4,4,5 to dodajesz je do siebie i dzielisz przez ich
| | 1+1+1+1+2+2+3+4+4+4+5 | |
ilość, czyli średnia arytmetyczna to : |
| = ... |
| | 11 | |
tak samo musisz zrobić ze swoimi danymi.
14 paź 23:51
ania: no ok ale jak się obliczyć odchylenie wag tych puszek
14 paź 23:59
think: ze wzoru
15 paź 00:00
think: poszukaj wzoru na wariancję a odchylenie to pierwiastek z wariancji i tyle.
15 paź 00:01
15 paź 00:13
think: bajeczko masz miękkie serce
15 paź 00:16
ania: dziękuję wam

średnia arytmetyczna= 271gr
wariacja= 299
odchylenie≈ 17,3
takie wyniki mają być
15 paź 17:07
think: odchylenie się zgadza

reszty już mi się nie chce liczyć ale podejrzewam że jest dobrze
17 paź 19:48