claudia2911: rozłóz wielomiam W(x)= x4- 7x2 +12 na czynniki liniowe. podaj niewymierne pierwiastki
tego wielomianu
4 sty 12:59
Max: Zrób podstawienie: t = x2
i rozwiąż równanie
t2-7t+12=0
Δ=1
stąd t1 = 3, t2 =4
4 sty 13:32
Max: czyli x1= -√3, x2 =√3, x3 = -2, x4 = 2
niewymierne pierwiastki
tego wielomianu to x1 i x2.
4 sty 13:35
claudia2911: dziekuje

ale juz probowałam tak a w odpowiedzi jest W(x)=(x+2)(x-2)(x+
√3)(x-
√3) i
nie potrafie tego udowodnic
4 sty 13:42
4 sty 13:43
claudia2911: widac ze jeszcze spie
4 sty 13:44