matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz:)
ewa:
1) Oblicz pięć kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a
1
= − 2 , r=
1
2
2) Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym a
3
=1 , a
8
= − 14 3) Oblicz sumę 11 wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a
1
= 2 , r= −3
14 paź 22:23