zbadaj monotoniczność ciągu
ewa: Zbadaj monotoniczność ciągu:
1) an=5−3n
2)bn=n2n+1
3)cn=n2+3n
14 paź 22:18
Michał: Żeby to obliczyć, trzeba stwierdzić czy różnica ciągu jest malejąca, czy rosnąca.
Ze wzoru:
a
n+1 − a
n =
1)
5 − 3n +1 − 5 − 3n = 1, zatem R> 0 ciąg rosnący.
| | n + 1 | |
2) |
| = 1, ciąg rosnący. |
| | 2n + 2 | |
3) n
2 + 1 + 3n +1 − n
2 + 3n = 2, ciąg rosnący.
Chyba tak, ale wybacz błędy, bo nie jestem prymusem.
14 paź 22:40
Jack:
1) malejący, co widać (bład rachukowy) r=−3
2) trzeba policzyć róznicę: an+1−an
3) rosnący choć rachunki... trzeba poprawić.
14 paź 22:51
Jack:
"Żeby to obliczyć, trzeba stwierdzić czy różnica ciągu jest dodatnia czy ujemna czy
stała "
14 paź 22:52
Michał: Masz rację, ale podam tylko poprawną wersję pierwszego, bo już czas spać

Może jutro
kontynuacja.
1)
5 − 3(n + 1) − (5 − 3n) = 5 − 3n − 3 − 5 + 3n = 5 − 3 − 5 = −3. A zatem ciąg jest malejący, jak
to Jack stwierdził.
14 paź 23:26
sylka: 3*2n
18 lis 22:24