Układamy trójkąt i kwadrat z kół
aaa: Układamy trójkąt i kwadrat z kół, ułożonych stycznie, o równych promieniach. Bok trójkąta ma o
2 koła więcej niż bok kwadratu. Z ile kół składa się bok kwadratu, jeśli wiadomo, że kół w
kwadracie jest co najmniej tyle samo, co w trójkącie?
14 paź 21:54
tom: n− ilosc kol, z ktorych to składa sie bok kwadratu
(n+2)− ilosc kol, z ktorych to składa sie bok trojkata
n
2 − z tylu sklada sie kwadrat
| 1+n+2 | |
| *(n+2) − a z tylu trojkat |
| 2 | |
14 paź 22:02
tom: wyszlo mi conajmniej 6
14 paź 22:02
aaa: ok dzięki

to jest dobry wynik
14 paź 22:04
aaa: ale mam jeszcze pytanie... skąd ten 'wzór' z ilu kół składa się trójkąt, ten przedostatni?
14 paź 22:06
aaa: ...?
14 paź 22:16
tom:

rysunki troche nie wyszly

"Ukladasz" te kola tak aby tworzyly trojkat OPISANY na tej wlasnie figurze (kwadrat / trojkat).
Zobacz na trojkat. 1 kolo, pod nim 2 STYCZNE, pozniej 3 itd
14 paź 22:18
tom: trojkat jest rownoboczny
14 paź 22:18
aaa: nie są złe

też to sobie tak rozrysowałam, ale nie wiem dlaczego jest ten wzór:
14 paź 22:25
sushi_ gg6397228:
wzor na sume ciagu arytmetycznego
a
1= 1
a
n= (n+2)
| | a1 +an | |
S= |
| * ilosc wyrazow ( tutaj ilosc kolumn) |
| | 2 | |
14 paź 22:28
aaa: dziękuję
14 paź 22:31
mat: Rozwiąż równanie:
√x2−251*x+2100 − √x2+2101*X + 4100=250
12 lut 19:21
nat: to są dwa wzory skróconego mnożenia, musisz pamiętać też o wartości bezwzględnej!
|x−2
50| − |x+2
100| = 2
50
Rozpatrujesz przypadki i gotowe
3 mar 21:09
258: chciałabym podbić ostanie równanie z modułem. Mogłby ktoś to rozpisac?
23 lis 17:33