Błąd przybliżenia
Kuba: | | 11 | |
Liczbę |
| podano z przybliżeniem, którego błąd względny wynosi 5%. Wyznacz przybliżenie. |
| | 17 | |
Mam problem z tym zadaniem wydaje mi się, że w odpowiedziach jest błąd a jeśli nie to proszę o
| | 209 | | 231 | |
wytłumaczenie. Wynik w odpowiedziach: |
| lub |
| |
| | 340 | | 340 | |
14 paź 21:53
sushi_ gg6397228:
bład wzgledny to mozesz miec z nadmiarem lub niedomiarem
np liczba 100 i blad 2 to liczba moze byc 98 lub 102
14 paź 21:57
Kuba: | | 11 | |
Próbowałem liczyć |
| − 5% ale nie wychodziło mi to co w odpowiedzi. Ale podobno jest |
| | 17 | |
dużo błędów w odpowiedziach
14 paź 22:06
bajka:
Bb = | wartość rzeczywista − wartość przybliżona |
| Wr− 1117 | = 120*1117
Wr−1117 = 11340 lub Wr − 1117= −11340
Wr= ....... lub Wr=..........
14 paź 22:08
bajka:
odpowiedzi są podane poprawnie
14 paź 22:10
Kuba: | | Wb | |
a jak powstało to wyprowadzenie skoro wzór na błąd względny to |
| * 100% = Bw |
| | Wr | |
14 paź 22:16
Kuba: Okej łapie już dzięki ; )
14 paź 22:23