aniaa: trzy początkowe wyrazy malejącego ciągu arytmetycznego są pierwiastkami wielomianu
W(x)=x3-3√2x2+5x-√2
a)znajdź pierwszy wyraz tego ciągu
b)oblicz sumę a50+a51+...........+a100
z góry dziękuję
4 sty 12:44
Basia:
widać, że jednym z pierwiastków jest x1=√2
W(√2)=2√2 - 6√2 + 5√2 - √2 = 0
W(x) dzieli się przez x-√2
po podzieleniu mamy x2-2√2x +1
W(x)= (x-√2)(x2-2√2x +1)
Δ=8 - 4 = 4
√Δ=2
x2= (2√2 -2)/2 = √2 -1
x3 = √2+1
a1=√2 -1
a2=√2
a3=√2+1
r=1
a50+a51+............+a100 =
S100-S49
Sn= (a1+an)*n/2
a100= a1+99*r=√2-1+99=√2+98
S100= (√2-1 + √2+98)*100/2=50(2√2 + 97)
a49=a1+48r=√2)-1+48=p{2+47
S49=(√2-1+√2+47)*49/2 = (2√2+46)*49/2=(√2+46)*49
S100-S49= 100√2+4850 - 49√2 - 46*49 =51√2 + 4850 - 46*49
dokończ mnożenie i odejmowanie
5 sty 00:34
Eta: No! tak! dobrze!

A do czego masz zastrzeżenie?
poprostu takie są te wyrazy ( niewymierne)
To i suma taka ! Paskudne w liczeniu! ale w/g mnie OK

Dobrej nocki "nocku"

...... "ćma" ( mój nocny nicek!
5 sty 00:44
Basia:
A po kiego czorta zadawać im takie paskudne liczenie ?
Chyba po to by całkiem matematykę obrzydzić.
5 sty 00:56
Eta: Tak też uważam! to tylko zniechęca!

a powinno ........zachęcać
5 sty 01:26