m.zerowe
jabłko: jaki warunek spełniają wspołczynniki a i b jeśli funkcje określone wzorami f(x)=3x+b i
g(x)=ax−2 mają to samo miejsce zerowe.
jakaś wskazówka?
14 paź 21:18
Godzio:
3x + b = ax − 2 = 0 3x = − b ax = 2
| | −b | | 2 | |
3x − ax + b + 2 = 0 x = |
| x = |
| |
| | 3 | | a | |
x(3 − a) + b + 2 = 0
3 − a = 0 b + 2 = 0
a = 3 i b = −2
czyli się zgadza
14 paź 21:20
jabłko: dzięki, ale jeśli chodzi o WARUNEK to wystarczy napisać ab=−6 czy należy podać konkretne cyfry?
14 paź 21:27
bajka:
a= 1 b= −6 , też pasuje

a= −
13 b= 18 też
itd. .............
to:
warunek: a*b= −6
14 paź 21:27