kilka zadan
ja: (
√2−1)
3=

ile rowny jest log64?
ile rowny jest log
336?
wiadomo ze |x−2|<'=(mniejsze badz rowne) 6. wskaz przedzial do ktorego naleza wszystkie liczby
x o tej wartosci
moglby ktos napisac mi sposoby rozwiazania tych zadan? bo w ogole nie wiem jak sie za to zlapac
14 paź 20:34
tom: (√2−1)3=5 √2−7
14 paź 20:41
tom: sry a te 3
14 paź 20:41
ja: a skad taki wynik? dlaczego wychodzi 5?
14 paź 20:54
bajka:
1/ zastosuj wzór: ( a−b)3 = a3 −3a2b + 3ab2 −b3
lub tak: ( √2−1)3 =(√2−1)2*( √2−1)=(2−2√2+1)(√2−1)=(3−2√2)(√2−1)=5√2−7
3/ | x−2| ≤ 6 xo= 2 odległość o 6 jednostek od 2
2+6= 8
2 − 6= −4
odp: x€< −4, 8 >
14 paź 21:14