matematykaszkolna.pl
chemia Aleksandra: Bardzo proszę o pomoc. Te zadanko naprawdę jest to dla mnie ważne. Czy może ktoś wytłumaczyć na chłopski rozum wiązanie kowalencyjne ? Na czym to polega i wogóle co to jest emotka Bardzo będe wdzięczna Pozdrawiam
14 paź 20:21
Mateusz: kowalencyjne atomowe czy spolaryzowane
14 paź 20:22
Aleksandra: Sorki wiązanie koordynacje
14 paź 20:38
Aleksandra: Naszła pomyłka chodziło mi o wiązanie koordynacjne
14 paź 20:41
Aleksandra: pomoże ktoś?
14 paź 20:48
Aleksandra: hallo
14 paź 21:09
Mateusz: rysunekWiązanie koordynacyjne jest szczególnym przypadkiem wiązania kowalencyjnegowiązanie to polega na tym że pomiędzy atomami tworzącymi cząsteczkę tworzy się wspólna para elektronów w parze tej jednak oba elektrony pochodzą od jednego z atomów wiążących się ze sobą atom do którego należy para elektronow nosi nazwę donora drugi z atomów to akceptor wiązanie to ilustruje się strzałką skierowaną od donora do akceptora X→Y "→" skierowana od X do Y oznacza ze X jest donorem a Y akceptoremcząsteczki w których występuje wiązanie koordynacyjne są np CO, cząsteczki kwasu azotowego,siarkowego,fosforowego takiego wiązania nie wytwarzają np O2 czy at F. podam przykład mamy związek SO wprawdzie taki związek istnieje ale jest nietrwały i przyłącza kolejne atomy tlenu czarne kropki oznaczają elektrony widzimy ze przy atomie siarki są wolne elektrony a więc mozna jeszcze przyłączyc dwa atomy tlenu tworząc kolejno SO2 i SO3 co zaznaczyłem strzałkami to oznacza ze są to wiązania koordynacyjne tu donorem jest siarka która posiadała 4 elektrony
14 paź 21:10
Mateusz: rysunekOgólny schemat tworzenia się wiązania koordynacyjnego mozemy przedstawic schematem ogólnym jak na rysunku
14 paź 21:14