liczby i wyrażenia algebraiczne
Calineczka: prostokąt o obwodzie 48 cm rozcięto na dwa jednakowe prostokąty każdy o obwodzie 39 cm .Jakie
wymiary miał prostokąt przed rozcieciem
14 paź 20:12
ce es: 2x+2y = 48
x+y=24
y+2x = 39 => y = 39 − 2x
x + 39 − 2x = 24
−x = −15
x=15
y=4,5
wymiary były 15 na 9
14 paź 20:18
Grześ: mamy prostokąt o obowodzie:
2(a+b)= 48 cm
a+b=24 cm
Rozcinamy na dwa prostokąty równe i mamy:
b+2a=39 cm
a=39−24
a=15 cm
b=24−15=9 cm
14 paź 20:19
Grześ: Też ce es zrobił, szybciej trochę
14 paź 20:20