wielomiany
Paula: PROSZĘ O POMOC



Rozwiąż równanie,nie wykorzystując twierdzenia Bezout:
a)x
7−2x
6−x
3+2x
2=0
b)x
5−4x
3−8x
2+32=0
14 paź 20:08
sushi_ gg6397228:
pogrupuj 1z2 i 3z4
14 paź 20:11
ce es: a) widać ze jednym z pierwiastków jest 1 więc podziel wielomian przez (x−1)
14 paź 20:12
Paula: jak możecie to zróbcie jeden przykład bo ja nie mam pojęcia jak to się robi.proszę.
14 paź 20:18
sushi_ gg6397228:
to najpierw przeczytaj podrecznik: metoda grupowania albo poszukaj na forum, dzis bylo
przynajmniej kilkanascie zadan na grupowanie
14 paź 20:19
Godzio:
a) x6(x − 2) − x2(x − 2) = 0
(x − 2)(x6 − x2) = 0
(x − 2) * x2(x4 − 1) = 0
(x − 2)x2(x2 − 1)(x2 + 1) = 0
(x − 2)x2(x − 1)(x + 1)(x2 + 1) = 0
14 paź 20:20
A:
ce es, nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem....
"Rozwiąż równanie, nie wykorzystując twierdzenia Bezout"
14 paź 20:21
Paula: tak wiec ce es co proponujesz,możesz jeden przykład zrobić?
14 paź 20:27