geometra przestrzenna
ewa:

wieża ma kształ bryły obrotowej utworzonej z walca i stożka. Wymary wyrażone w matreak wysokość
walca 10 m średnica walca 9 m wysokość walca+stożka 28 m
w czesci wierzt mającej kształt stożka znajduje sie pomieszeczenie w ksztalcie graniastoslupa
prawidlowego czworokątnego(wiem kiepsko narysowany

) o wysokości 4 m
a) oblicz kubature tego pomieszczenia
b) oblicz miarę kąta rozwarcia stożka
Bardzo prosze o pomoc

zadanie na jutro
14 paź 19:48
ewa: help please
14 paź 20:06
think: ewa rysunek się wytnie, ale nie uważasz, że chociaż zasługujemy na porządnie zapisaną treść
zadania, bez pozjadanych literek?
14 paź 21:48
think:

a) z Tw. Talesa
pomieszczenie ma wtedy kubaturę (2x)
2*4 = 4x
2*4 = 16x
2
b)kąt rozwarcia stożka − α
l
2 = 18
2 + (4,5)
2
z tw.cosinusów
9
2 = l
2 + l
2 − 2l
2cosα
81 = 2l
2(1 − cosα) ⇒ cosα = ..... i z tablic α = .....
14 paź 22:09
think: tylko nie dziękuj tak wylewnie za pomoc w Twoim zadaniu...które to było takie pilne, że pewnie
poleciałaś je dokończyć i dlatego nie zdążyłaś nawet podziękować za pomoc
14 paź 23:35