.
Olka: Przez punkt M(3,2) poprowadzić prostą tak by jej odcinek zawarty między osiami układu miał w
tym punkcie środek.
14 paź 19:29
think: prosta będzie przecinać oś Y−ów w punkcie (0,y) a oś X−ów w punkcie (x,0) i chcesz aby punkt
(3,2) był środkiem takiego odcinka, czyli
| | 0 + x | | 0 + y | |
( |
| , |
| ) = (3,2) ⇒ x = ....; y = ... |
| | 2 | | 2 | |
i równanie prostej przechodzącej przez te punkty.
14 paź 19:34
ce es: 3
2+(x−2)
2=(y−3)
2+2
2
(y+3)
2+(2+x)
2 = ((y−3)
2+2
2+3
2+(x−2)
2)
2
2 równania dwie niewiadome do dzieła
14 paź 19:40