Bardzo prosze o pomoc. zadanie na jutro :(
ewa: Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x)=x2−2x. Wyznacz równania dwóch różnych prostych
k i l , z których każda przechodzi przez wierzchołek paraboli , będącej wykresem funkcji f i
prze jeden punktów tej paraboli, w którym przecina ona oś OX. wykaż że proste k i l są
prostopadłe.
14 paź 19:15
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek, znajdz miejsca zerowe oraz wspolrzedne wierzcholka
a potem wzor na proste przez dwa punkty
14 paź 19:18
ewa: no wlasnie kompletnie nie pamietam jak wyznaczyc te wzory
14 paź 19:19
sushi_ gg6397228:
a miejsca zerowe umiesz policzyc
14 paź 19:20
ewa: tak to bedzie 2 i 0
14 paź 19:22
sushi_ gg6397228:
to wierzcholek "x" lezy zawsze po srodku miejsc zerowych wiec bedzie wynosil ...
14 paź 19:25
ewa:
jezu wierzcholek umiem to jest (1,−1) ale nie umiem wyznaczyc tych dwoch wzorów funkcji
14 paź 19:28
sushi_ gg6397228:
to masz A= (2,0) B=(0,0) W= (1,−1)
wzory na prosta y=ax+b
przez AW
−1=a*1+b
0=a*2 +b uklad rownan i wyliczysz "a" i "b"
przez BW
−1=a*1+b
0=a*0 +b
14 paź 19:32
ewa: ok dzieki mam juz
14 paź 19:42
sushi_ gg6397228: teraz masz dwie proste
y=a1x+b1
y=a2x+b2
i musisz pokazac, ze a1 * a2= −1
14 paź 19:51