proporcje
żan : witam
mam zadanie z proporcji rozumiem wyrazy skrajne i środkowe
ale nie wiem skąd się wzięło −1
wartość niewiadomej x w proporcji
7−3x4 =
8,53,4 jest równe −1
możecie mi to wytłumaczyć jak to się oblicza
14 paź 19:10
sushi_ gg6397228:
| a | | c | |
| = |
| ⇔a*d=b*c wymnoz na krzyz i zobaczysz ile wyjdzie "x" |
| b | | d | |
14 paź 19:12
ce es: mnożysz na krzyż i wyliczasz x
14 paź 19:12
kasia: po obliczeniu proporcji, niewiadoma x = −1
po wstawieniu −1 > 7−(−3) = 10
10/4 = 8,5/3,4
14 paź 19:13
żan : jednym wypadku wyszło 34=34
a w drugim 2,5=2,5 czy to tak
14 paź 19:27