rozwiąż równianie
kasia: √x+3 + √3x−2 =7
14 paź 19:07
ce es:
x+3 + 3x − 2 = 49
4x = 48 => x = 12
14 paź 19:16
TOmek:

x+3>0
x>−3
3x−2>0
3x>2
√x+3 +
√3x−2 =7 /*2
|x+3| + |3x−2| =49
| | 2 | | 2 | |
więc rozwiąze w przedziałąch (∞,−3> , (−3 |
| > , ( |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |
a)dla x∊(−
∞,−3>
blabla bla ja bym to tak zrobil
14 paź 19:19
TOmek: i bym to źle zrobil ...
14 paź 19:20
Grześ: dla tego typu rozwiązań można stosować dwie metody, albo spróbować wprowadzić jakąs zmienną,
albo zastosować metodę starożytnych.
Nazwa niby dziwna, ale jest często stosowana, może nieświadomie

Najpierw wyznaczamy sobie dziedzinę
x+3≥0 i 3x−2≥0
| | 2 | | 2 | |
x≥−3 i x≥ |
| ⇒ x∊< |
| ,+∞) |
| | 3 | | 3 | |
Teraz rozwiązujemy równanie:
√x+3+
√3x−2=7
√x+3=7−
√3x−2 / do kwadratu
x+3=49−14
√3x−2+3x−2
14
√3x−2=49+3x−2−x−3
14
√3x−2=44+2x
| | 22+x | |
√3x−2= |
| / do kwadratu |
| | 7 | |
| | 484+44x+x2 | |
3x−2= |
| / * 49 |
| | 49 | |
147x−98=484+44x+x
2
x
2−103x+582=0
Masz równanie kwadratowe, które chyba już potrafisz zrobić. Napisz tu rozwiąznie
14 paź 19:20
Grześ: Źle Tomek robiłeś
14 paź 19:21
kasia: dzięki

(x−12)(x−97) = 0 ⇒ x = 12 lub x = 97, ale w odp, jest że x ma być równe 6....
14 paź 19:28
Godzio: a
ce es to już w ogóle sobie uprościł sprawę
14 paź 19:29
TOmek: własnie ...
|x+3| + |3x−2| =7 / 2
(|x+3| + |3x−2|)2=49
14 paź 19:30
ce es: nom wynik ładny wyszedł to co się bede
14 paź 19:31
TOmek: to kurna jak to trzeba zrobić jeden zrobił w jedej linijcie drugi w 10 juz nie wiem, za wami
kurna nigdy człowiek sie nie dogada xD
14 paź 19:31
kasia: pomyłka z mojej strony (x−6)(x−97) =0
14 paź 19:32
kasia: rozwiązanie TOmka jest dobre, dzięki wielkie, wychodzą dwa rozwiązania, z czego jedno nie
należy do dziedziny, wszystko super
14 paź 19:36
TOmek: (|x+3| + |3x−2|)
2=49 no ale z tego wyszło dobrze, tak
14 paź 19:40
Godzio:
Co za ludzie

rozwiązanie
TOmka i
Grześ−a jest złe
14 paź 19:40
kasia: no, ale nie można tak zrobić, niepoprawnie matemtycznie z tą wartością bezwzględną

nie
można tak zrobić
14 paź 19:41
A:
kasia rozwiązanie Grzesia też jest dobre, tylko trzeba umieć liczyć pierwiastki
równania kwadratowego...
14 paź 19:42
Godzio: zaraz napiszę
14 paź 19:42
Godzio: A nie do końca a co jeśli
7 − √3x − 2 jest ujemne ? wtedy mamy sprzeczność
14 paź 19:43
TOmek: Panowie burza mózgów dlaczego moje rozw. miało by być źle?
14 paź 19:43
Grześ: Ale Godzio, znasz chyba ta metodę starożytnych

Przy tego typu zadaniach można tak robić i
jest to uznawane
14 paź 19:45
kasia: nie jest ujemne, bo dziedzina <3/2, +∞)
14 paź 19:45
Grześ: Bo tam sa pierwiastki a nie wartości bezwzględne. Nie można tak sobie tego uprościć
14 paź 19:46
Grześ: Kasua dobrze mówi, jest określone przecież dziedzina
14 paź 19:47
Grześ: Kasia*, przepraszam
14 paź 19:47
Godzio:
zgadza się bezwzględność można sobie opuścić bo z dziedziny wiemy że jest to dodatnie
ale moim zdaniem trzeba trzeba wyznaczyć dla jakiego x
7 − √3x − 2 jest dodatnie
14 paź 19:50
A: W metodzie analizy starożytnych nie ustalamy na początku dziedziny. "Zakładamy, że to
równanie ma rozwiązanie i że tym rozwiązaniem jest liczba a. Następnie, stosując prawa
arytmetyki, znajdujemy liczbę a. Na koniec sprawdzamy, czy znaleziona liczba jest rozwiązaniem
równania ".
Z tego wynika, że równanie ma jedno rozwiązanie x = 6
14 paź 19:51
TOmek: (|x+3| + |3x−2|)2=49
(|x+3|)2 +2*|3x−2|*|x+3|+(|x+3|)2=49
i też wyjdzie ...
14 paź 19:52
Grześ: i jest o wieleee więcej liczenia.
Jakieś przypadki jeszcze rozpatrywać, czy jak

ale zauważcie że
√x−3≠|x+3|
14 paź 19:53
Godzio:
TOmek bezwzględność można opuścić bo to co w środku to jest ≥ 0
14 paź 19:53
kasia: właśnie

wychodzi ze x=97, co po sprawdzeniu daje sprzeczność i x=6 co się zgadza i jest
rozwiązaniem

dziękuję bardzo
14 paź 19:53
TOmek: to dlaczego rozwiązanie "ce es" jest źle?
14 paź 19:54
Godzio: po źle podniósł do kwadratu, mamy wzór
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
14 paź 19:56
A: Wzory skróconego mnożenia:
√x+3 − a
√3x −2 − b
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2 − pogrubionym drukiem wyrażenie którego
zabrakło w rozwiązaniu ce esa
14 paź 19:57
TOmek: dzięki pięknie za wytłumaczenie
14 paź 19:58
kasia: metoda Grzesia jest świetna, inne przykłady też mi wyszły
14 paź 19:58
Grześ: Widzicie, i kto tu rządzi

Taka metoda jest najłatwiejsza, bynajmniej wg mnie

Nawet w szkole, normalnie w liceum tak rozwiązywaliśmy niektóre równania
14 paź 20:00
Godzio: tyle że trzeba pamiętać o jednym, sprawdzić na koniec czy rozwiązanie jest rzeczywiście
rozwiązaniem
14 paź 20:00
Grześ: Tak, dokładnie

Zgadzam się
14 paź 20:01
ce es: miałem prawie dobrze
14 paź 20:03
kasia: a jak zrobić to: 2x+3 = −x
14 paź 20:03
Godzio: chyba najlepiej graficznie
14 paź 20:05
kasia: dobra wiem, graficznie chyba najlepiej

i wychodzi x = −2
14 paź 20:05
Godzio: ale tutaj innego rozwiązania niż x = −2 nie będzie
14 paź 20:05
ce es: metodą prób i błędów polecam tez dobra metoda
14 paź 20:07