asd
Servantes: Dla jakich wartości p i q liczba 2 jest pierwiastkiem podwójnym wielomianu W(x) = x3 − x2 +
px + q?
14 paź 18:42
bajka:
W(x) =(x−2)2 *( x−s) , s trzeci pierwiastek
W(x) = (x2−4x +4)(x−s) = x3 −( s+4)x2 +4( s+1)*x −4s
porównując współczynniki przy tych samych potęgach x:
−( s+4)= −1 => s= −3
4( s+1) =p => p= −8
−4s= q => q=12
W(x) = x3 −x2 −8x +12
W(x) = ( x −2)2( x +3)
15 paź 00:42
bajka:
2 sposób ( jeżeli znasz pochodne)
jeżeli liczba x=2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu W(x)
to jest pierwiastkiem wielomianu W(x) i jest też pierwiastkiem pochodnej W'(x)
zatem: W(2) =0 i W'(2)=0
W(2)= 8−4+2p +q= 2p+q +4 => 2p+q+4=0
W'(x) = 3x2 −2x +p
W'(2)= 12 −4 +p => p+8=0 => p=−8
to: 2p+q+4=0 => q=12
15 paź 00:50
bajka:
Baju− baj ...... idę spać, dobranoc Wszystkim
15 paź 00:55