Rozwiąz
patryk: Po dwóch kolejnych obnizkach cen, za pierwszym razem o 10% i za drugim razem o 20% , płaszcz
kosztuje 360zł.wynika z tego , ze płaszcz przed obnizkami kosztował?
14 paź 18:41
Grześ: x− początkowa cena
pierwsza obniżka o 10%, więc mamy 0,9x po I obniżce
druga obniżka o 20%, więc jest to 80% z ceny wcześniejszej więc: 0,8 * 0,9 x
Porównujemy:
0,8 * 0,9 x = 360 zł
x=.....
Teraz już potrafisz zrobić
14 paź 18:44
patryk: oki dzieki
14 paź 18:45
patryk: Wskaz ułamek zwykly nieskracalny , ktorego rozwinięciem dzisiętnym jest liczba 0,3(4)
14 paź 19:02
Grześ: jest parę metod na to rozwiązanie, ale najprostsze jest takie:
x=0,3(4)
10x=3,(4)
100x=24,(4)
100x−10x=24,(4)−3,(4).....
Dalej sam rozwiąż.
Analogicznie tą metodę można stosować do innych przykładów
Proszę
14 paź 19:07
14 paź 19:07
Grześ: I po co pokazujesz mu gotowe rozwiązanie

Niech sam spróbuje. O ludzieeee... brak mi słów
14 paź 19:09