Wpółczynnik kierunkowy prostej. Jak obliczyć?
antymatematyczka.: Proszę o pomoc!

Jak obliczyć współczynnik kierunkowy prostej, do której należą punkty A i B.
a) A(−9,−3) B(3,−3)
b) A(
√6,4) B(0,10)
jak to się oblicza? będę niezmiernie wdzięczna za pomoc!
14 paź 18:33
Grześ: mając dane dwa punkty ze współrzędnymi A(x
1,y
1), B (x
2,y
2)
Mamy równanie:
14 paź 18:41
Kejt: z tych punktów trzeba będzie dwa równania ułożyć.
postać ogólna: y=ax+b
A(−9;−3) y=−3; x=−9
pierwsze równanie:
−3=−9a+b
zapisz drugie.
14 paź 18:41
A: Widać na oko, ale żeby było matematycznie z równania prostej przechodzącej przez dwa punkty:
[3 − (−9)][y − (−3)] = [−3 − (−3)][x − (−9)]
15(y + 3) = 0
15y + 45 = 0
15y = −45
y = −3
b) (0 − √6)(y − 4) = (10 − 4)(x − √6)
4√6 − √6y = 6(x − √6)
4√6 − √6y = 6x − 6√6
√6y = −6x + 10√6
y = −√6x + 10
współczynnik kierunkowy −√6
14 paź 18:44
Grześ: Nie potraficie zauważyć, że miał podany gotowy wzór, a wy jeszcze obliczacie

I w jaki sposób zrozumie to

Nie bądźcie aż tacy chamscy
14 paź 18:46
dero2005:
(x2 − x1)*(y − y1) = (y2 − y1)*(x − x1) → wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty
gdzie: x1 = −9 x2 = 3 y1 = −3 y2 = −3
y = 0x + 3
a = 0 b = 3
współczynnik kierunkowy prostej = tgα = 0 α = 0
14 paź 18:53
A: Chamstwo to określenie dużego kalibru i z pewnością niewspółmierne do danej sytuacji...
Obliczenie zadania przez kogoś i zrozumienie go przez inną osobę nie koliduje ze sobą.
14 paź 18:55
Grześ: Ale pokazanie, że dana osoba na forum potrafi zrobić to zadanie

Wg mnie lepsze jest podanie
wskazówek, lub wzoru. Bo czy już nie jest prosto podstawić dane do wzoru

Kolejnym krokiem pomocy byłoby rozwiązanie danego zadania, ale osoba pytająca tu o pomoc nie
wypowiedziała się, więc nie wiadomo czy to rozumie.
Ale jednak określenie "chamskie" było zbyt dosadnie powiedziane. Chciałem poprawić posta ale
nie można
14 paź 18:59
Kejt: Ja też nie lubię jak ktoś za kogoś rozwiązuje całe zadanie. Sama tego nie robię. Mam nadzieję,
że ta uwaga mnie nie dotyczy..
14 paź 19:31
Grześ: Nie, to "A" wszystko obliczył
14 paź 19:43
piotrek: akurat to co ty grzesiek podales to dla tej dziewczyny moze byc zbyt malo
rownanie prostej to moze sobie bez problemu sama znalezc..wiec taka pomoc do niczego
14 paź 20:24
Grześ: Skoro może znaleźć, ale nie znalazła, więc w czym problem

Może nie umie znaleźć.
Wiele rzeczy jest w internecie, może mogła wpisać frazę np.: prosta przechodząca przez 2 punkty
i by znalazła. A jak się nie chce to trzeba tu jej napisać. Proste

?
Proste
14 paź 20:26
antymatematyczka.: Dzięki wielkie za pomoc!

Właśnie chodziło mi o metodę Grzesia, tylko wzór, gdyż nie pamiętam
już jak to się liczy. Zależy mi na wyuczeniu się wzorów i liczenia, a nie posiadanie tylko
prawidłowego rozwiązania zadania. I to nie jest tak, że nie chciało mi się szukać na
internecie tylko po prostu do tej strony mam z lekka sentyment

Dzięki bardzo!
14 paź 21:04
Grześ: Wreszcie jakiś głoś za mną

Liczy się podpowiedź a nie rozwiązanie
14 paź 21:08
A: Nie trzeba daleko szukać.
Wystarczy popatrzeć na lewy margines.
14 paź 21:17
antymatematyczka.: Dokładnie Grzesiu

A. masz rację, ale wolałam napisać na forum, bo gdybym dalej nie rozumiała,
to bym zapytała i podyskutowała z kimś na ten temat, czyż nie?
W każdym bądź razie dziękuję również i Tobie za poświęcenie mi swojego czasu i rozwiązanie
tego oto zadania, gdyż mogę sprawdzić i zobaczyć czy mój wynik zgadza się z Twoim
15 paź 11:16
Moni: Pomocy utknęłam na zadaniu, które mogło by się wydawać podobne, ale nie umiem go obliczyć.
Ps. nienawidzę matmy

Zadanie: wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A = (−2, 2 ) i B = (2, 10 )
9 sie 17:17
9 sie 17:57
pigor: ...

zadanie brzmi .Jak
obliczyć współczynnik kierunkowy prostej, do której należą
punkty A i B. a) A(−9,−3) , B(3,−3) ; b) A(√6,4) , B(0,10)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż, współczynnik kierunkowy prostej, mając dane jej 2 punkty radze liczyć np. tak :
| | yB−yA | | −3+3 | | 0 | |
a) a= |
| = |
| = |
| =0 ; |
| | xB−xA | | 3+9 | | 12 | |
| | 10−4 | | 6 | | 6√6 | |
b) a= |
| = |
| = |
| =− √6 i to tyle, bo nic więcej w |
| | 0−√6 | | −√6 | | −6 | |
poleceniu zadania nie ma

. ...
9 sie 18:00
GROM:
Widać, że pomagierzy oprócz pigora nie czytają treści zadań ze zrozumieniem i przez to
robią swoją niby pomocą wodę z mózgu pytającemu. Obliczyć współczynnik to nie wyznaczyć
równanie prostej.
9 sie 18:21
pigor: ... dzięki
GROM , to jest właśnie nagminne, wśród forumowiczów , dlatego proszę
czytajcie ze zrozumieniem
treść zadania, a nie ...
popisujcie się , co wiecie na
temat np. równania prostej, bo szkoda waszego czasu na sprawdzianie, czy egzaminie ;
pozdrawiam wszystkich.
9 sie 18:35
madzixd: współczynik kierunkowy prostej przechodzącej przez proste P=(2,−1) Q=(−4,3)
12 sty 17:10
ZK: Nie przez proste tylko punkty P i Q
Rozwiazanie masz pokazane wyzej przez Pigora
12 sty 19:01
Mateusz: A w moim linku jest wyprowadzony wzor przeze mnie.
12 sty 19:03
ela: 19+3−(5+5)+8+6*3−6+13+7=
19 sty 18:09
Tygrys: jak obliczyć za pomocą metody DDA piksele dla odcinka o wierzchołkach (2,1) i (8,5)

?
4 lut 23:43
super: ja nie wiem o co chodzi
7 maj 18:00
bla bla bla:

αδΔ≤≤←
19 cze 17:06
ghj: δδΔΔΩΩ≥∫∍
14 lis 22:30
Demolka: zadanie brzmi . Oblicz współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty A i B
a) A(2,4) i B(3,5)
b) B(1,4) i B(−7,−5)
c) C(8,−3) i B(2,7)
1 mar 18:24
Goblin: 9 sierpien godz 18
czy tak trudno podstawic do gotowego wzoru?
1 mar 18:33
Mila:
Równanie prostej:
y=ax+b
a) A(2,4) i B(3,5)
4=2a+b
5=3a+b
========== odejmujemy stronami:
4−5=−a
a=1
dalej sama demoluj zadanko
1 mar 19:20
Eta:
| | yA−yB | |
aAB= |
| , dla xA≠xB |
| | xA−xB | |
1 mar 19:23
Kasia: A=3,0 B=0,6
7 paź 10:32
sata: Podstaw do gotowego wzoru i policz
7 paź 14:43