elelka: proszę czy moze mi to ktoś sprawdzić?
zad. suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny jest równa 15 .Jeżeli liczby te
powiększymy odpowiednio o 1, 4 i 19 , to otrzymamy trzy liczby tworzące siąg
geometryczny.wyznacz te liczby.
a1, a1+r, a1+2r ---szukane liczby
(a1+1,a!+r+4,a1+2r+19)--ciag geometryczny
a+a1+r+a1+2r=15
(a1+r+4)/(a1+1)=(a1+2r+19)/(a1+r+4) to są układy równań
3a1+3r=15 obie str. dzielę przez 3
(a1+r+4)2 = (a1+1)(a1+2r+19)
a1=5-r
(5-r+r+4)2=(5-r+1)(5-r+2r+19)
a1=5-r
92=(6-r)(r+24)
a1=5-r
81=6r+144-r2-24r
a1=5-r
81=-r2-18r+144
a1=5-r
-r2-18r+63=0 ---obie str mnożę przez(-1)
a1=5-r
r2+18r-63=0
Δ=576
r1=-21 r2=6
r=-21 lub r=6
a1=-16 a1=-1
szukane trójki liczb to (-16,-37,-58) i (-1,5,11)
4 sty 12:04
iron: Jest mały bład na końcu Δ=72 zatem r=-18-3pierwiastki z 2 lub r=18+3pierwiastki z dwóch
4 sty 13:13