rozwiąż równanie
gwiazdor: proszę o rozwiązanie równania oraz wytłumaczenie dlaczego też jest taki a nie inny wynik:
|x−1| + |x−2| + |x−5| = 0
14 paź 17:41
Grześ: Musisz rozpatrzyć to równanie przedziałami.
szukasz miejsc zerowych na osi liczbowej dla każdego z wyrażenia w wartości bezwzględnej.
Powinneś otrzymać 4 przedziały i później po kolei liczysz. Dla przykładu jeden przedział zrobie
14 paź 17:45
Grześ: x ∊ (−∞,1>
−x+1−x+2−x+5=5
−3x=−3
x=1 ∊ (−∞,1>
następne przedziały tak samo
14 paź 17:48
mac:
1
o (−
∞;1)
2
o <1;2)
3
o <2;5)
4
o <5; +
∞)
I dla danych przedziałów rozwiązujesz to równanie, np dla 1
o (biorę na przykład 0) i będzie:
−(x−1) − (x−2) − (x−5) = 0
−x +1 −x +2 −x +5 = 0
−3x = −8 / (−3)
x = 8/3 ≈ 2,6
więc nie ten przedział i on odpada
Chyba coś takiego było

dawno to miałem jakby się pomylił to poprawcie

i podobnie rozpatrujesz kolejne
Pozdrawiam
14 paź 17:52
synek: −x+1−x+2−x+5=5 dlaczego =5?
14 paź 17:58
mac: Pewnie się Grzesiu machnął

Obliczyłem podobnie prócz 5 na końcu
14 paź 18:02
Grześ: Ups, nie zauważyłem. Sorki
14 paź 18:03
gwiazdor: no, ale ostateczny wynik to że równanie jest sprzeczne. ;c
jakoś nie mogę dojść do tego wyniku. ;x
16 paź 11:07