Przesunięcie funkcji o wektor.
Lena: Naszkicuj obraz wykresu funkcji y=x2−1 w przesunięciu o wektor:
a). w=[0,2]
b). w=[−2,0]
c). w=[2,−2]
d). w=[−3,1]
14 paź 17:03
14 paź 17:30
Lena:

Wierzchołek funkcji y=x
2−1 to w=(0,−2) (zaznaczyłam tą funkcję na zielono)
a) − funkcja na niebiesko
b) − funkcja na różowo
c) − funkcja na czerwono (wiem, że powinna być jeszcze o 1 niżej, ale juz mi sie nie zmieściło)
d)− funkcja na pomarańczowo
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy dobrze myślę?
14 paź 17:46
Grześ: Czemu podstawowy wykres narysowałaś o 2 jednostki na dół, skoro przesunięcie jest o jeden
tylko

Wszystkie rysunki przez to będą źle
14 paź 17:56
Lena: Oh, no tak. Dziękuję na uwagę.
14 paź 18:13