Dowody i twierdzenia
Gosc ^^: Pilne na dzisiaj!
Zad: Wykaż że jeżeli m należy do zbioru liczb całkowitych, to m
6 − 2m
4 + m
2 jest podzielne
przez 36.
Znam poprawny wynik ale nie rozumiem dlaczego jest poprawny

dlatego bardzo prosze o
wytlumaczenie jak doszliscie do dowodu i dlaczego wasz dowod jest prawdziwy.
14 paź 16:57
Kasia: napisz, czy każda całkowita może być.
14 paź 17:20
Kasia: znaczy dowolna.
14 paź 17:22
Kasia: znaczy dowolna.
14 paź 17:23
Kasia: znaczy dowolna.
14 paź 17:24
Gosc ^^: no wlasnie nie wiem bo te zadanie jest troche dziwne... Przepisalem je identycznie jak w
zbiorze.
14 paź 17:24
A:
m6 − 2m4 + m2, m∊C
m2(m4 − 2m2 + 1) ⇔ m2(m2−1)2
m2[(m−1)(m+1)]2 ⇔ m2(m−1)2(m+1)2
m2(m−1)2(m+1)2 ⇔ [(m−1)m(m+1)]2]
Wyrażenie [(m−1)m(m+1)]2] jest iloczynem trzech kolejnych liczb całkowitych.
Wśród trzech składników jeden będzie podzielny przez 2, natomiast drugi przez 3.
Skoro jest to iloczyn, to całe wyrażenie będzie podzielne przez 6.
Całe wyrażenie podnosimy do kwadratu, zatem wyrażenie będzie podzielne przez 62 = 36, co
kończy dowód
14 paź 17:27
Grześ: przekształcić trzeba to wyrażenie:
m
6−2m
4+m
2=m
2(m
4−2m
2+1)=m
2(m
2−1)
2=[m(m
2−1)]
2=[m(m−1)(m+1)]
2
Spójrz teraz na wyrażenie potęgowane, są to 3 kolejne liczby całkowite, a więc są podzielne
przez 2 i przez 3, a więc też przez 6.
Kwadrat więc takiego wyrażenia będzie podzielny przez 36.
Zapiszę Ci to:
m(m−1)(m+1)=6k
[m(m−1)(m+1)]
2=36k
2
Proszę, myślę, że zrozumiałeś
14 paź 17:30
Grześ: Byłeś szybszy
14 paź 17:31
Gosc ^^: a co jesli m = 0 lub 1? Np. jesli wynik bedzie wynosil odpowiednio dla m=1: (0 * 1 * 2)2,
wtedy nie ma liczby podzielnej przez 3 a cale wyrazenie do kwadratu daje 0 a 0 chyba nie jest
podzielne przez 36?
14 paź 17:32
Grześ: Po prostu gośc na samej górze zapomniał dopisać liczby całkowite dodatnie
14 paź 17:34
Gosc ^^: Wielkie dzieki za odpowiedzi, troche bardziej to zrozumialem ale mam pewne watpliwosci...
Chodzi o to ze w tresci zadania pisze ze m nalezy do liczb calkowitych a wiec i 0 i ujemnych i
dodatnich. A przeciez np dla 1 rownanie nie jest prawdziwe
14 paź 17:38
A: Jeżeli zero podzielimy przez dowolną liczbę, to wynik jest równy zero.
0 : 36 = 0
Jest to również dzielenie bez reszty. Takie jest moje zdanie.
14 paź 17:40
Gosc ^^: no tak! Racja jest podzielne przez 36 czyli reszta wynosi 0. Wielkie dzieki wam obu!
14 paź 17:45