Proste o równaniach...
Emilia: proste o równaniach x−2y+3=0 i 2x+y+5=0 są:
1−równoległe
2−prostopadłe
3−przecinają się w punkcie (1,2)
4−pokrywają się
Nie wiem jak to obliczyć i proszę o pomoc
14 paź 16:11
Grześ: Sprowadź na początku do postaci funkcji.
Później posprawdzasz te wszystkie warunki
14 paź 16:16
Emilia: wyszło y=x−3/2 oraz y=−2x+5 i nie za bardzo wiem jak to sprawdzić
14 paź 16:23
Grześ: sprawdź np. czy jest równoległa, prostopadła itp.
Pamiętasz warunki jakie są dla równoległości

itp.
14 paź 16:46
Emilia: Już wiem wszystko wtedy

warunki mam już pod ręką
Dzięki bardzo!
14 paź 17:16
Mateusz: Nie ma koniecznosci srowadzania rownan prostych do postaci kierunkowej mozna zbadac jak sie
mają dane proste do siebie zakładając mamy dwie proste l i k o rownaniu ogólnym
l:A1x+B1y+C1=0 k: A2X+B2y+C−2=0 wtedy:
A1B2−A2B1=0 =>proste są rownoległe
A1B2−A2B1≠0 => warunek przecinania się prostych
A1A2+B1B2=0 => proste są prostopadłe
14 paź 17:24