Podstawy trapezu prostokątnego
aga32: Podstawy trapezu prostokątnego mają długości 15cm i 6 cm, a krótsza przekątna ma długość 7,5
cm. Oblicz pole powierzchni i obwód tego trapezu
14 paź 16:07
A: Wysokość trapezu prostokątnego − obliczasz z twierdzenia Pitagorasa
a2 + b2 = c2, gdzie
a − krótsza podstawa [6 cm]
b − szukana wysokość
c − krótsza przekątna [7,5 cm]
Aby obliczyć długość drugiego ramienia trapezu prostokątnego także skorzystasz z Pitagorasa
b2 + d2 = e2, gdzie
b − wysokość trapezu
d − (dłuższa podstawa − krótsza podstawa) = 9 [cm]
e2 − szukane ramię
14 paź 16:25