Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
hipcio55: Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
2x
f(x)= −−−−−−−
x+3
3x−6
f(x)= −−−−−−−−−−−−−
(x−2)(x+2)
f(x)= √(x−1)−2
14 paź 15:48
Kejt: w czym problem?
14 paź 15:51
hipcio55: Nie jestem pewny swoich obliczeń.
14 paź 16:09
hipcio55: Więc będę wdzięczny za pomoc
14 paź 16:10
Grześ: Prosta zasada:
Jak masz coś pod pierwiastkiem to musi być większe lub równe zero, a ja masz coś w mianowniku
to musi być różne od zera
Widzisz tu coś trudnego
14 paź 16:18
hipcio55: Dziękuję za przypomnienie
znam zasadę
tylko popełniłem błąd w f(x)= √(x−1)−2
14 paź 16:30
Grześ: Napisz swoje obliczenia to sprawdzę
14 paź 16:38
hipcio55: ok
dzieki
14 paź 16:40
hipcio55: Cały problem polega na tym że liczę zadania dla siostry na pracę kontrolną,a ona ma nie do
końca pospisywane dane
14 paź 16:43
Grześ: Przykłady masz, to dajesz to, co masz pod pierw że ma być większe lub równe i obliczasz jak
zwykła nierówność. Może lepiej żebyś siostrze to wytłumaczył, a nie robił przykłady

Bo to na
pewno na długo sie nie zda
14 paź 16:45
A: Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być większe bądź równe 0:
(x−1) − 2 ≥ 0
x − 1 − 2 ≥ 0
x − 3 ≥ 0
x ≥ 3 − szukana dziedzina
Miejscem zerowym będzie x= 3
14 paź 16:47