Efka: jak rozwiązać równanie
3 do potęgi sin
2x = 2 + 3 do potęgi cos
2x
(przepraszam za zapis ale nie umiem zapisac potegi w potedze...

)
4 sty 11:26
Basia:
piszesz 3 - nawias klamrowy lewy - sin2x - nawias klamrowy prawy
3sin2x = 2 + 3cos2x
3sin2x - 2 - 31-sin2x =0
3sin2x - 2 - 3/3sin2x = 0
32sin2x - 2*3sin2x -3
-------------------------------------- = 0
3sin 2x
czyli licznik = 0
(3sin2x)2 - 2*3sin2x - 3 =0
t=3sin2x
t2 - 2t -3 =0
Δ= 4 + 12 =16
√Δ =4
t1= (2-4)/2 = -1
t2= (2+4)/2 = 3
3sin2x= -1 niemożliwe
3sin2x=3=31
sin2x=1
sinx =1 lub sinx=-1
x = π/2 + 2kπ lub x=3π/2 + 2kπ
5 sty 00:54
Eta:
Z jedynki trygonometrycznej sin2x = 1 - cos2x
podstawiamy za 3cos2x = t
3
czyli ------ = 2 + t /*t bo t≠0
t
t2 -2t -3=0 Δ=16 √Δ=4
t1= 3 t2= -1
to 3cos2x = 3 1 lub 3cos2X= -1 --- sprzeczne
czyli cos2x= 1
to cosx= 1 lub cosx= - 1
x= π/2 +2kπ lub x= - π/2 +2kπ gdzie k€ C
5 sty 01:20
Eta:
To samo co u Basi!
bo - π/2= 3π/2
5 sty 01:21