Liczby wymierne.
Patka.: Proszę o pomoc!
Czy to jest liczba wymierna?
√n+1 − √n
14 paź 15:15
konicz: o ile się nie mylę to wyjdzie z tego p(1)=1 czyli liczba wymierna
14 paź 15:28
konicz: √1 = 1 ^^
14 paź 15:29
Patka.: Ale jak Ci to wyszło?
14 paź 15:35
konicz: √n + 1 − n = √1 = 1
bo jeśli pierwiastki mają ten sam stopień to można je włączyć pod jeden i tak mi to wyszło
14 paź 15:39
Patka.: No średnio. Jak by było mnożenie to tak, ale to jest odejmowanie...
14 paź 15:41
konicz: a na odejmowaniu to nie istnieje?
to sory cos mi sie pomieszało
14 paź 15:49
Patka.: No nie. Wybaczam
14 paź 15:50
konicz: to dobrze wiedzieć
14 paź 15:52
sushi_ gg6397228:
to nie jest liczba wymierna
np n= 8
√9−8= 3−2√2
14 paź 18:49
Grześ: Nie można tego udowodnić podstawiając dowolną liczbę, tylko trzeba to udowodnić na dowolnej
liczbie n
14 paź 18:50
sushi_ gg6397228:
podalem kontrprzyklad, wiec nie ma nic do udowadniania


!
pytanie bylo: CZY TO JEST LICZBA
WYMIERNA
14 paź 18:55