logarytmy
lopak: Witam mam 3 przykłady i za bardzo nie wiem jak je zrobić log274−log34=log9x
xlog33x=9 log12(x−12)+log12(x−1)≥1 mniej więcej wiem jak
to obliczyć ale jakieś dziwne wyniki mi wychodzą
dzięki za pomoc
14 paź 14:20
Godzio: x > 0
| | 1 | | 1 | |
|
| log34 − log34 = |
| log3x |
| | 3 | | 2 | |
log
34
−2/3 = log
3x
1/2
4
−2/3 = x
1/2 /
2
4
−4/3 = x
14 paź 14:34
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
log1/2(x − |
| )(x − 1) ≥ log1/2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )(x − 1) ≤ |
| −−− tu już sobie poradzisz |
| | 2 | | 2 | |
a ten drugi przykład na pewno dobrze przepisany ?
14 paź 14:37
lopak: no napewno
14 paź 14:39
lopak: wie ktoś jak zrobić ten 2 przykład?
14 paź 16:24
Grześ: xlog33x=xlog33+log3x=x1+log3x=x*xlog3x=...
Spróbuj dalej robić, bo narazie pomysłu nie mam
14 paź 17:01