zadanie o skali trójkątów
kasiaa : W trójkącie równoramiennym ABC kąt przy podstawie ma miarę 40 stopni a w trójkącie
równoramiennym KLM kąt przy wierzchołku ma miarę 100 stopni . czy te trójkąty są podobne i
dlaczego ? uzasadnijj ! proszeee pomóżcie
14 paź 13:35
mi:

w tr. ABC kąty przy podstawie są sobie równe, zatem mamy tak α=40 i α=40.
zatem β=180−2α=180−80=100 stopni
w tr KLM między ramionami jest 100 stopni, zatem kąt γ=(180−100):2
otrzymujesz β=δ=100 stopni
α=γ=40 stopni
14 paź 14:07
mi: na mocy cechy kąt− kąt− kąt są podobne
14 paź 14:08