1 zadanko
M4ciek pomożesz?: mam problem z zadaniem, pomożesz
14 paź 13:10
TOmek: dawaj treść
14 paź 13:11
M4ciek pomożesz?: ok

mam rozwiązać układ równań i podać jego interpretacje graficzną:
y=x−2
x
2+y
2−6x−16=0
graficznie najpierw narysowałam prostą, a następnie wyliczyłam środek okręgu i wyszło mi S(3,4)
a r = 3,nie wiem czy dobrze...teraz chciałam rozwiązać ten układ równań metodą
podstawiania,delta wychodzi 14

x
1 = −1 y
1 = −3 x
2 = 6 y
2 = 4
14 paź 13:16
Godzio:

y = x − 2
(x − 3)
2 − 9 + y
2 − 16 = 0
(x − 3)
2 + y
2 = 25 ⇒ S(3,0) r = 5
graficznie: A(6,4) B(−1,−3)
algebraicznie:
x
2 − 6x + x
2 − 4x + 4 − 16 = 0
2x
2 − 10x − 12 = 0
x
2 − 5x − 6 = 0
(x − 6)(x + 1) = 0
x = 6 , x = −1
y = 4, x = −3
14 paź 13:27
M4ciek pomożesz?: też tak miałam na początku,ale coś mi nie gra

poczekaj
14 paź 13:31
M4ciek pomożesz?: dobrze jest

miałam na początku S(3,0),ale źle sobie zaznaczyłam środek okręgu i dlatego mi
nie chciało wyjść,danke
14 paź 13:34