das
Servantes: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x + 1 wynosi 3, a reszta z dzielenia W(x) przez x − 2
wynosi 15. Znajdź resztę, którą otrzymamy, dzieląc W(x) przez (x + 1)(x − 2).
14 paź 12:45
TOmek: W(−1)=3
W(2)=15
Reszta będzie co najmniej 1 stopnia więc
−1a+b=3
2a+b=15
...
14 paź 13:05
Servantes: A moglbys to jakos rozwinac, bo nie kapuje tego?
14 paź 13:15
TOmek: a=3−b
6−2b+b=15
−b=15−6
b=−9
−a−9=3
a= − 12
R= 12x − 9
na moje to tak powinno być, sprawdź w odp jak jest.
14 paź 13:21
Servantes: Nie mam odpowiedzi
14 paź 13:34
TOmek: Godzio

?
14 paź 13:36
Servantes: A o rozwiniecie chodzilo mi, ze skad wziales to, ze reszta 3 rowna się −1a + b?
14 paź 13:36
TOmek: y=ax+b
14 paź 14:01
Servantes: Ale w obliczeniach cos zwaliles, bo 3 − b to powinno sie rownac −a, nie a
14 paź 14:10