akar: PROSZE O POMOC:mamy dwie talie kart po 24 karty. Z pierwszej talii losujemy jedną kartę i
nie oglądając jej wkładamy do drugiej talii. Następnie z drugiej talii losujemy jedną
kartę.
- jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania króla, jeżeli wiemy, że z pierwszej talii
przełożono do drugiej trefla?
-oblicz prawdopodobieństwo, ze wylosowana karta jest kierem
-wylosowana karta okazala sie kierem. jakie jest prawdopodobieństwo tego0, ze z pierwszej
talii takze zostal wylosowany krol?
4 sty 08:40
gosh: a) A-wylosowanie trefla z pierwszej talii (24 karty, 6 trefli)
B-wylosowanie króla z drugiej talii (25 kart, 2 króle)
P(B)=P(B/A)*P(A)
P(A)=(6po1):(24po1)
P(B/A)=(2po1):(25po1)
P(B)=P(B/A)*P(A) = 0,02
4 sty 10:56
mart: Oblicz prawdopodobieństwo że spośród 7 przypadkowych osób co najmniej 2 urodziły sie w
tym samym dniu tygodnia.
4 sty 11:21