nierówności
Paula: Zbiorem rozwiązań nierówności 3x
2 + 2x − 1 ≤ 0 jest
14 paź 12:36
Asia Całki: Delta i pierwiastki
Δ=b2−4*a*c
14 paź 12:40
TOmek:

Δ=4+12
√Δ=4
14 paź 12:40
Paula: Dzięki
14 paź 12:43
Paula: A możesz mi jeszcze jedno wyjaśnić ?
Zbiorem rozwiązań nierówności −x2+2x−1<0 jest?
14 paź 12:46
TOmek:

Δ=4−4=0
Zbiorem rozwiązan równania jest x=1
14 paź 12:51
Paula: Liczba całkowitych rozwiązań równania 2x(x
2−5)=0 wynosi
14 paź 12:55
TOmek: 2x(x2−5)=0
2x(x−√5)(x+√5)=0
x1=0 ∊⊂
x2=√5∊⊄
x3=−√5∊⊄
14 paź 12:59
Paula: hmmm dzięki
14 paź 13:01
Godzio:
Co do −x2 + 2x − 1 < 0
rozwiązaiem jest: x ∊ R −{1} −−− tylko 1 nie mieści się w rozwiązaniu
14 paź 13:29
TOmek: dobrze ,ze mnie sprawdzasz. Nie ,ze jestem zły, broń Boze dzięki temu człowiek lepiej przyswaja
materiał : )
14 paź 13:42