kmbinatoryka
adrian: ile jest wszystkich liczb piecicyfrowych o roznych cyfrach podzielnych przez 25
14 paź 11:46
M:
18 kwi 18:09
Mariusz:
Liczby zakończone na
25
Na pierwszą pozycję nie możemy wybrać 0, 2, 5
mamy więc 7 możliwości
Na drugą pozycję możemy wybrać zero więc mamy 6+1 możliwości
Na trzecią pozycję też możemy wybrać zero więc mamy 5+1 możliwości
Liczb zakończonych na 25 będzie 7*7*6 = 294
Liczby zakończone na
50
Na pierwszej pozycji mamy do wyboru 8 cyfr
Na drugiej pozycji mamy do wyboru 7 cyfr
Na trzeciej pozycji mamy do wyboru 6 cyfr
Liczb zakończonych na 50 jest 8*7*6 = 336
Liczby zakończone na
75
Tutaj mamy taką samą sytuację jak w przypadku liczb zakończonych na 25
Liczby zakończone na 00 nie mają różnych cyfr więc ich nie uwzględniamy
Takich liczb jest 294+336+294 = 924
19 kwi 07:10