matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Jogi:
Dany jest wielomian W(x)=(x
3
−3x
2
+7x−2)
10
. Oblicz stopień tego wielomianu, wyraz wolny oraz sumę wszystkich jego współczynników.
14 paź 11:46
Jacek:
stopień= 30 wyraz wolny = (−2)
10
suma współ.= (1−3+7−2)
10
= 3
10
14 paź 11:50