rownanie
adrian: 27x3+27x2−25x−25=0
27x2(x+1)−25x+1)=0
(27x2−25)(x+1)=0 i co trzeba dalej zrobic
14 paź 09:59
sushi_ gg6397228:
kazdy nawias przyrownac do 0 i znaleźć "x"
14 paź 10:01
Godzio: pierwszy człon można ze wzoru a2 − b2
14 paź 10:01
sushi_ gg6397228:
a*b= 0 ⇔ a=0 lub b=0
14 paź 10:02
adrian: jak rozbic 27
14 paź 10:03
sushi_ gg6397228:
27=√272
14 paź 10:04
adrian: a inaczej sie nie da np. 9√3
14 paź 10:10
mila: nie 9=√81
14 paź 10:11
adrian: to inaczej niz √27 nie da sie zapisac
14 paź 10:14
Godzio: √27 = 3√3
14 paź 10:18
adrian: dzieki
14 paź 10:18